Kuku – cermin kesihatan

Ciri-ciri dan keadaan kuku

Atau, anda tahu, hanya untuk berada di kuku menggambarkan keadaan Umum kesihatan?
Cantik, negovani kuku yang akan menarik banyak perhatian karena mereka mencerminkan tabiat peribadi orang – baik dan buruk. Bagaimana untuk menilai seorang pria snažnost segera setelah tangan, terutama kuku. Di samping itu untuk estetika kesan yang menyediakan kuku beberapa tugas penting. Bantuan mengangkat dan objek yang bergerak dan sokongan jari.

Kuku adalah khusus roženi odrastek, yang dibuat dari hidup sel-sel kulit jari. Kuku tumbuh dari dipanggil kacang atau matrix. Bahagian yang paling penting dalam kuku padat zaroženele sel-sel, mereka mengandungi kebanyakannya keratin protein, yang juga yang terkandung dalam kulit dan rambut atau rambut. Kualiti dan bentuk kuku diwarisi. Sel-sel kaya keratinom čvrstim menghubungkan cross-meletakkan serat. Semua ini memberi kekuatan kuku di samping kuku juga mengandungi kesan mineral, terutama kalsium. Bentuk kuku bergantung kepada bentuk akhir členka jari. Di hujung kuku jari adalah tebal (biasanya mengukur 1.5 mm) dari pada pekerjaan rumah. Kuku telus, halus warna merah jambu.

Kuku jari tumbuh pada kelajuan 0.1 mm setiap hari. Perbezaan dalam kadar pertumbuhan orang; bergantung pada umur, masa tahun, aktiviti dan prirojenih personaliti. Kuku untuk inci tumbuh lebih lambat daripada kuku pada jari lain. Tumbuh lebih cepat di musim panas dan pada tangan yang dominan (dalam desničarjih kanan). Kuku kaki membesar kira-kira empat kali lebih lambat dari kuku.

Kuku tumbuh lebih cepat untuk lelaki, anak-anak dan wanita hamil, musim panas, hari, dalam hal kecelakaan, penyakit tertentu, seperti psoriasis dan meningkat rembesan tiroid hormon, dan mengambil ubat-ubatan (beberapa antimikotikov). Perlahan pertumbuhan pada orang tua di malam hari di musim dingin, dengan peningkatan suhu badan dan kekurangan gizi, dan penyakit tertentu. Untuk nohtna pemulihan panel, miniti perlu sekurang-kurangnya lima enam bulan. Kuku setiap hari terdedah kepada beberapa faktor. Kuku yang sihat orang yang berbeza dari satu sama lain; kadang-kadang di permukaan diperhatikan memanjang lubang galian, bintik-bintik putih dan wells, beberapa orang lebih tebal kuku daripada kebanyakan.

Proses penuaan, dilihat pada kuku

Selama bertahun-tahun, kadar pertumbuhan kuku menurun oleh satu lagi ketiga kelajuan najstniškega tempoh. Kuku yang sangat tipis dan tanpa Bersinar, kering dan tandus, permukaan kuku adalah kelabu, di bahagian akhir gelap warna. Tidak jarang mereka menjadi kuku separuh jalan warna kelabu, terakhir setengah coklat. Benar-benar normal adalah bahwa pada kuku, kita melihat yang disebut memanjang lubang galian potekajoče, membuat kuku lebih rapuh dan sensitif dan mudah dibiasakan.

PENYAKIT BIASA KUKU

Penyakit Nohtna menjadi kira-kira satu-kesepuluh semua penyakit kulit. Kebanyakan dari kita mempunyai masalah dengan kuku – anda hanya tidak priščipnil jari, banyak orang punya masalah dengan vraščenimi kuku atau obnohtjem vnetim. Kebanyakan luka dan penyakit untuk dirawat. Beberapa lebih banyak kerosakan serius dan perubahan dalam kuku mungkin memerlukan perawatan medis. Tanda yang kita harus menyadari adalah: menukar bentuk dan warna kuku, bengkak kulit sekitar kuku, sakit. Gambaran dermatologu juga dibuat, jika kita melihat putih atau hitam tempat, baris, atau zaroženitve penyimpangan kuku dari nohtne uri.

Keadaan kuku untuk mengubah perasaan ketika mengangkat objek dan dotikanju, masalah dengan kuku kaki boleh mengubah cara anda berjalan. Pada anak-anak keadaan seperti ini jarang berlaku, kemudian, kita bertemu cukup sering. Selama bertahun-tahun, meningkatkan kecenderungan untuk jangkitan kulat meningkatkan ketebalan kuku, terdapat gangguan prekrvavitve, di samping itu, orang tua mengambil banyak ubat yang boleh mempengaruhi kuku dan penampilan mereka.

Keadaan Nohtna tidak berhenti. Perubahan dalam kuku kerana perlahan kuku pertumbuhan yang sangat lambat untuk bertindak balas untuk rawatan. Di samping itu, ubat-ubatan tidak menyerap.

Nohtna keadaan boleh dirawat pembedahan atau nekirurško. Dengan prosedur pembedahan membuang tumor dan yang tidak normal di struktur kuku. Dalam nekirurškem rawatan yang kita gunakan topikal (krim, lotion, “lake”, dan makanan yang kita dimakan dalam bentuk tablet.

Sesuai dengan diet yang mengandungi cukup vitamin, mineral dan protein, kuku anda memberi maklumat syarat untuk pertumbuhan dan pembangunan. Kami menyarankan anda secara berkala mandi minyak (kuku untuk kira-kira 30 minit, direndam dalam minyak zaitun), dan dandanan biasa dengan negovalnimi krim atau mazili (apabila digunakan untuk tangan, nutrisi komponen, jangan lupa untuk memohon pada kuku).

Tumbuh ke dalam kuku

itu biasa kemudian. Terdedah inci kuku kaki. Tumbuh ke dalam kuku kaki yang disebabkan oleh yang tidak wajar memotong kuku terlalu ketat kasut dan menggunakan ubat-ubatan tertentu (retinoids). Di sisi kuku ke bawah benar-benar zaviha ke arah berkedut. Ini menyebabkan rasa sakit, sering hasil daripada jangkitan dengan mikroorganisme, dan ini telah diikuti dengan radang dan bengkak. Keadaan ini adalah biasanya dirawat melalui pembedahan. Kita cadangkan langkah-langkah untuk mencegah pembentukan apa-apa status – kasut yang sesuai, memotong kuku lurus, opiranje sisi kuku dengan vatiranimi svaljki.

Kecil, dipenuhi pendarahan

berlaku apabila digantung kecil urat di nohtni plasenta; dari luar ia dilihat sebagai membujur berterusan biru-coklat Lisa bawah nohtno plat. Yang paling sering berlaku akibat trauma untuk kuku, tetapi juga boleh berlaku dalam beberapa penyakit atau karena perawatan dengan ubat-ubatan tertentu. Lama-kelamaan, kandungan pendarahan resorbira.

Menggigit kuku

Ia yang paling sering berlaku di zaman kanak-kanak. Biasanya izzveni tahun; dalam remaja dan orang dewasa dikaitkan dengan tekanan. Menggigit bukan hanya memberi kesan kepada penampilan kuku, tetapi juga merupakan cara yang mudah untuk memindahkan mikroorganisme dengan paku di mulutnya, dan dalam arah yang berlawanan. Sering membawa kecederaan obnohtne kulit, jangkitan dan radang obnohtja. Beberapa cuba odvaditi jahat tabiat mažejo kuku dengan kuku bau yang tidak menyenangkan dan rasa.

Jamur infeksi kuku

Kira-kira setengah semua penyakit kuku yang kulat. Kebanyakan mereka, kita melihat pada kuku inci, biasanya pada kaki. Pertama, kita lihat yang bahagian akhir nohtne panel dipisahkan dari uri, dan kemudian menjadi zadebeljen kuku, zaitun (putih, hijau atau hitam) warna dan rapuh. Jangkitan dengan kvasovkami atau kandido adalah lebih biasa dalam kuku jari lain, khususnya orang yang tangan sering močijo, dan pada pasien dengan diabetes.

Bakteria kuku jangkitan

Kemerahan, bengkak dan sakit di lipatan kulit sekitar kuku biasanya menunjukkan infeksi bakteri. Untuk jangkitan yang paling sering berlaku berikut trauma untuk kuku atau kulit sekitar kuku, atau kerana frekuensi tinggi pengairan air dan bahan kimia.

Tumor dan virus ketuat

Mereka boleh berlaku di mana-mana sekitar kuku atau di bawah nohtno plat. Panel Nohtna dalam bentuk ini berubah, kerana tumor pertumbuhan atau virus puting boleh juga akan musnah. Tumor yang sama ada jinak (jinak) atau berbahaya (ganas). Yang paling biasa tumor benigna virus biasa ketuat, yang razraščajo di kawasan ini sekitar kuku atau di bawah nohtno plat. Sering menyebabkan rasa sakit dan juga membatasi gerakan jari. Pembuangan adalah sukar; kami menggunakan beku dengan nitrogen cair, bahan yang zmehčajo roženino, tapi kadang-kadang ia memerlukan pembedahan, yang membuang jernih.

Psoriasis
ia adalah satu penyakit kulit kronik ciri-ciri kemerahan, luščeča kerosakan pada kulit. Kira-kira satu persepuluh dengan psoriasis telah terkena kuku anda. Biasanya, kuku muncul beberapa wells, kuku rapuh dan disuntik atau discoloring. Kadang-kadang kita lihat merah-coklat pewarna nohtne uri, privzdignjenost kuku dan pemisahan dari nohtne uri, dipenuhi pendarahan, sering hadir kemerahan dan bengkak obnohtja. Kuku di inci kurang terjejas; perubahan lebih diucapkan pada jari lain.

Menghabiskan, perhiasannya, kuku
Kami melihat penyakit kulit ditandai dengan sengit gatal-gatal, seperti atopijskem dermatitisu, kroničnem srbenju, limfomih, selepas kecederaan, tidak jarang, bahkan pada orang tua. Timbul akibat kerap menggosok.

Kerut
Di mana ada satu kerut, sering hasilnya kecederaan untuk kuku. Parabola lubang galian potekajoče biasanya tahan lama, sering orang tua, mereka dengan ujung runcing kuku. Corak juga melihat dalam hal kerosakan kepada mati nohtnega dan beberapa mekanisme. Juga beberapa rašče (ketuat, kista dan beberapa tumor) di awal kuku boleh membawa untuk pembentukan memanjang alur. Alur melintang potekajoče berlaku di bawah keadaan tertentu haba, kehilangan rambut dalam bentuk Pulau, kroničnem dermatitisu, kroničnem vnetju obnohtja, selepas kecederaan, ketika mengambil beberapa ubat sistemik dan kekurangan zinc. Bangkitlah dari kuku dalam tempoh tertentu untuk tumbuh lebih perlahan-lahan.

Telaga menyediakan (foveole)
Kerana melanggar pikčastih dalam bentuk nohtni. Telaga individu menyediakan boleh didapati dalam sihat orang dalam jumlah yang besar dilihat dalam beberapa penyakit kulit (psoriasis, rambut rontok, lagoon, kelabu planus, radang obnohtja, dermatitis alergi …).

Hrapavi kuku
Kami melihat mereka dalam tertentu penyakit kulit yang ditandai dengan gangguan zaroženevanja (psoriasis, kehilangan rambut dalam bentuk pulau-Pulau kecil, kelabu planus, dermatitis alergi).

WARNA BERUBAH KUKU

Cahaya bintik-bintik pada kuku – levkonihija
Cross potekajoče bintik putih boleh berlaku di bawah beberapa syarat Umum, untuk contoh, jika dikurangkan nilai protein dalam darah.
Itu tempat boleh kesan keracunan.
Setengah putih kuku pada awal ini terjadi di zastojnih penyakit.
Bintik putih kadang-kadang dilihat dalam penyakit kulat.